Hjem / Bolig / Sådan vælger du det rigtige stokerfyr
Spar penge med et stokerfyr

Sådan vælger du det rigtige stokerfyr

Et stokerfyr er, for de fleste danskere, en kanon god investering. Varmer du i dag din bolig op ved hjælp af gas eller olie, vil du oftest kunne spare omkring 50% på din varmeregning, efter at have skiftet til et stokerfyr. I denne artikel vil vi kigge lidt nærmere på, hvad et stokerfyr er, hvilke fordele du opnår med et stokerfyr og, hvilket stokerfyr du bør vælge til opvarmning af din bolig.

Har du lyst til at springe i artiklen, kan du bruge indholdsfortegnelsen herunder:

Alt du skal vide om stokerfyret

Går du og overvejer, hvordan du kan spare på varmeregningen, så falder du uden tvivl over stokerfyret, da det er den absolut bedste måde, hvorpå du kan spare penge på varmeregningen. Men selvom du ved, at stokerfyret er en super smart investering, så kan det nu være meget rart at vide, hvad et stokerfyr er og, hvordan det virker i praksis.

Sådan fungerer et stokerfyr

Et stokerfyr fungerer ved, at du indfører et brændbart materiale (oftest træpiller), som når det brænder, opvarmer en vandbeholder der giver dig varmt vand til radiatoren, gulvvarme og badet.

Et stokerfyr er en af de mest effektive metoder til at opvarme din bolig, da ca. 90-95% af energien i afbrændingen, bliver overført til vandet. Der er altså et meget lavt spild, som du ikke finder mangen til ved andre opvarmningsmetoder.

For dig betyder det, lavere omkostninger, mere varme og en mere stabil varme/økonomi. Men alt det med fordelene skal jeg nok komme ind på bagefter.

Når du nu har hørt om et stokerfyr, så har du sikkert også hørt om et pillefyr. Der findes flere forskellige typer og navne, så det er nemt at blive forvirret.

Et stokerfyr og et pillefyr fungerer på samme måde. De varmer begge to en vandbeholder op, som du så kan bruge til opvarmning. Forskellen på et pillefyr og et stokerfyr er, at pillefyret kun kan fyre med træpiller, hvor stokerfyret kan fyre med træpiller, men også en lang række andre materialer som f.eks. flis, korn, kløvet brænde med mere. Et stokerfyr er altså et mere alsidigt fyr, hvilket gør det til en bedre løsning for langt de fleste danskere.

Disse fordele opnår du ved opvarmning med et stokerfyr

Alsidighed
Nu har jeg lige nævnt, at stokerfyret er et mere alsidigt fyr end et pillefyr. Det kan tage i mod et stort udvalg af brændbare materialer, uden at det mister effekt. Stokerfyret er derfor et rigtig godt valg for 99% af de danske husejere, da du ikke er tvunget til at nøjes med et bestemt materiale at fyre op med.

Varmeregningen
Varmeregningen er oftest den primære årsag til, at vi overvejer at skifte vores traditionelle varmekilde ud med en anden type. De fleste danskere bruger RIGTIG mange penge på varmeregningen, langt mere end hvad nødvendigt er. Derfor vil du også kunne spare 40-50% på din varmeregning, ved at skifte fra gas eller olie, til at fyre op med et stokerfyr.

Stabil varmeøkonomi
Hvis du i dag fyre med olie eller gas, så er du sikkert klar over, at priserne på olie og gas svinger helt ekstremt. Det er sådan, at vi køber vores olie/gas fra lande som Rusland og Mellemøsten, hvor der hersker meget uro. Jo større uro og efterspørgsel, jo højere priser. Ligeledes risikerer du, at hvis Rusland f.eks. lukker for gassen til Europa, så vil du ikke kunne varme din bolig op.

Med et stokerfyr, er du ikke længere afhængig af disse uroplagede lande. Du kan købe træflis, træpiller eller brænde fra Danmark, Tyskland eller et af vores mange andre nabolande. Priserne er dermed meget stabile og da der er så mange udbydere, vil der ofte blive kørt priskrig, så træpiller bare bliver billigere og billigere med tiden.

Miljøet
Et sidste og vigtigt aspekt i opvarmning af boligen, er de miljø mæssige konsekvenser vores valg har. Fyrer du op med olie eller gas, så forurener du miljøet rigtig meget. Som du nok ved, så fører det til mere ustabilt vejr og dårligere levevilkår for vores efterkommere.

Fyrer du derimod op med et stokerfyr, så er afbrændingen så ren, at du ikke længere forurener naturen. Et stokerfyr er derfor, hvad man kalder CO2 neutral. Det belaster og ødelægger i klimaet.

Ulemper ved stokerfyr
Den eneste umiddelbare ulempe ved et stokerfyr er, at du ofte selv skal stå for at fyre op fyret og måske tilføje piller, alt efter om du vælger en model med automatisk “lader” eller manuel, hvor du selv skal fylde siloen op engang imellem.

Så meget sparer du på varmeregningen i kroner og øre

Jeg har siddet og gransket lidt i Danmarks statistisk database om energiforbrug og fundet frem til følgende oplysninger om danskernes gennemsnitlige udgifter til varme.

Sammenlagt brugte Danskerne i gennemsnit 13.200 kr på varmeregningen i 2012 (De nyeste tal).

Kigger vi nærmere på, hvordan dette fordeler sig på de forskellige opvarmningsmetoder, så ser tallene således ud:

Fjernvarme: 13.687 kr.
Jordvarme: 8.215 kr.
Naturgasfyr: 15.300 kr.
Ældre oliefyr: 24.906 kr.
Nyere oliefyr: 21.941 kr.
Stokerfyr: 6.840 kr.

Disse tal er beregnet med udgangspunkt i et typisk parcelhus på 130 m2 og er angivet i danskernes gennemsnit pr. år.

Disse tal er et gennemsnit og dine udgifter kan derfor varierer en smule, men tager vi udgangspunkt i et naturgasfyr og sammenligner det med et stokerfyr, så kan du spare ca. 9.000 kroner om året!

Det betyder samtidigt, at en investering i et stokerfyr ofte allerede har tjent sig hjem indenfor en 5 årig periode. Herefter kan du hvert år lægge 9.000 kr til side, til en ferie eller andet sjov.

Sådan vælger du stokerfyr til din bolig

Nu har du fået lidt at vide om stokerfyr, hvilke fordele der er ved stokerfyr og, hvad du ca. kan spare om året. Det næste skridt er, at finde ud af, hvilket stokerfyr du bør vælge til din bolig. Der findes nemlig en masse forskellige producenter og typer, og det kan derfor være meget svært at vælge det bedste fyr. Jeg har rådgivet mig med en vvs-ekspert der har 22 års erfaring indenfor sit felt. Han er kommet med følgende anbefalinger:

Hus på 100-175 m2

blackstar stokerfyr

Har du et “mindre” parcelhus på op til ca. 175 m2 så vil et woody eller scotty Blackstar Komplet stokerfyr være en rigtig god løsning. Den koster ca. 22-28.000 kr. alt efter, hvor den bliver købt og, hvilke tilbud der er aktuelle. Det betyder samtidigt, at den er betalt hjem igen efter ca. 3-4 års tid.

Woody/Scoote Blackstar Kompakt 10-16kW kan købes følgende steder:

 

Hus på 175-250 m2

Baxi Multi-Heat 1,5 stokerfyr

Har du et hus der er lidt større, så blev jeg anbefalet et Baxi Multi-Heat 1,5 stokerfyr.
Dette stokerfyr et rigtig fornuftigt stokerfyr lavet i en superb kvalitet der vil holde de +20 år.

Dette Baxi Multi-Heat stokerfyr er godkendt til korn, træpiller og flis. Den har miljømærket A og et meget driftsikkert fyr, som du vil få glæde af i mange år fremover. Det koster som udgangspunkt ca. 40-50.000 kr men er ligeledes tjent hjem inden 5 år.

Baxi Multi-Heat 1,5 kan købes følgende steder:

Hus på 250-400 m2

Passat compact c2-400 stokerfyr

Har du et noget større hus, så kræver det ligeledes et noget større stokerfyr. Her blev jeg anbefalet et Passat Compact C2-400 på 23kW. Passat er kendt for at lave nogle af de bedste stoker/pillefyr på markedet, og dette skulle virkelig være toppen af poppen, så at sige.

Det er et lidt større stokerfyr og det kan anbefales at få professionel hjælp til at installere det, medmindre du er en dygtig håndværker selv. Jeg fik dog det gode råd af min vvs-ekspert, at købe fyret hjem selv og derefter kontakte min vvs installatør. Ellers ville prisen hurtigt kunne blive noget højere, hvis han skulle sørge for at bestille det hjem. Skal der bruges noget ekstra tilbehør, kan du sagtens lade ham/hende om det, bare sørg for selv at bestille fyret hjem først.

Passat Compac C2-400 kan købes følgende steder:

Læs også

Fosser varmen bort? Se på loftisoleringen

Varme stiger (eller spreder sig, hvis det skal være helt rigtigt). Det er det, der …

En kommentar

  1. Jeg skiftede til et pillefyr forrige år, og jeg forventer at det vil have betalt sig hjem om 3-4 måneders tid. Der er rigtig mange penge at spare, men det kræver også lidt ekstra arbejde med opfyldning af træpiller.