Hjem / Haven / Hvad alle burde vide om havefræsere!
Havefræser

Hvad alle burde vide om havefræsere!

En rigtig flot have, kommer ikke af sig selv. Det kræver hårdt og effektivt arbejde, især først og sidst på året, men lægger du den rigtige mængde energi i det, så vil du have byens flotteste have, hele sommeren igennem. I dag kan du lære om en af hemmelighederne bag den flotte have, nemlig havefræseren! Lær lidt om, hvad en have fræser er, hvorfor du skal bruge en havefræser og, hvordan du nemmest anskaffer dig en havefræser.

Hvorfor bruge en havefræser?

En havefræser er en maskine, som du bruger i blomsterbedene eller køkkenhaven for at lufte (kultivere) jorden og dermed forbedre planternes levevilkår til den nye sæson. I bund og grund består en havefræser kun af en motor med påmonterede knive, monteret på en stålkonstruktion med hjul på. Der findes selvfølgelig mere avancerede og professionelle havefræsere, men i bund og grund er det “bare” en rullende motor med nogle knive.

Ved at bruge en havefræser, kultiverer du jorden og blander næringsstofferne i jorden sammen, så de nye planter har de optimale betingelser for vækst. Dette er vigtigt, fordi dine gamle planter året i forvejen, har drænet din jord for næringsstoffer. Nogle af næringsstofferne kommer tilbage i jorden, men det er desværre ikke dem alle. Dermed kan dine nye planter ikke få den næring de har brug for, for at kunne vokse sig så store og flotte som du gerne vil have det.

Når du bruger en havefræser, vender du i teorien jorden rundt, ligesom landmændene gør på markerne. Dine gamle og uddøde planter ender nu under jorden, hvor de bliver omdannet til næring for de nye planter. Da jorden nu indeholder mange flere næringsstoffer, kan dine nye planter nu vokse hurtigere, stærkere og flottere end nogensinde før.

Det anbefales at bruge en havefræser to gange om året. I starten af foråret, lige inden du planter dine grøntsager og blomster, og i slutningen af efteråret for at nedbryde de gamle planter lige under jorden, fremfor over jorden.

Herunder kan du se en video af en Texas havefræser i brug. Læs mere om netop denne model, i bunden af artiklen. 

Tip: Har du meget mos i din græsplæne, kan du faktisk også bruge en havefræser på hele din græsplæne. Jorden vil få meget mere næring, hvilket gør dit græs ekstra modstandsdygtigt overfor mos. Plænen skal dog jævnes bagefter, da du ellers vil få en meget ujævn/puklet overflade.

Købe eller leje en havefræser, og hvilken?

Du har nu fået et indblik i, hvorfor du skal bruge en havefræser men, hvordan kommer du nu videre? Skal du købe eller leje en havefræser og hvis, hvad skal du så gå efter?

Et af de spørgsmål jeg får oftest er, hvorvidt det kan betale sig at købe en havefræser kontra at leje en havefræser, hvilket ikke er noget dumt spørgsmål. Det afhænger nemlig af, hvad dine intentioner er.

En middel havefræser koster ca. omkring 1900 kroner, hvilket for nogle kan ses som værende en høj pris. Du kan nemlig leje en havefræser for ca. 700 kr. for en weekend, alt efter udlejningssted. Men har du tænkt dig at bruge din havefræser to gange om året, som det anbefales, så har havefræseren allerede tjent sig hjem efter 1½ år!

Har du kun tænkt dig at bruge havefræseren 1 gange hver år eller måske hvert andet år, så bliver regnestykket selvfølgelig en anden, men med tanke på at en god havefræser kan holde i mere end 8 år ved korrekt brug, så kan det oftest bedst betale sig at købe en havefræser.

Det er op til dig selv at vurdere, hvor meget du kommer til at bruge din havefræser, men selvom du kun bruger den 1 gang om året, kan det i sidste ende godt betale sig at købe en.

Ønsker du leje af havefræser, kan jeg anbefale at tjekke firmaer som f.eks. Delpin, men du kan også tjekke din lokale Silvan.

Hvilken havefræser skal jeg købe?

Som du nok har gættet, så findes det et kanont stort udvalg af havefræsere til meget forskellige priser. De kan allesammen det nødvendige, men nogle har selvfølgelig bedre funktioner end andre. Derfor er det også uhyre vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad dine behov i virkeligheden er. Der er ingen grund til at ofre 6.000 kroner på en havefræser, hvis du har en have på 100 kvm og kun vil bruge den 1 gang i året.  Omvendt kan det måske godt betale sig at give 6.000 kroner for en havefræser, hvis du har 1.000 kvm have og bruger den 2 gange i året?

Lad os starte med at gennemgå de forskellige typer af havefræsere. 

Der findes to typer havefræsere. Den elektriske havefræser og den benzindrevne havefræser. De har hver især deres fordele og ulemper, hvilket jeg har udspecificeret herunder:

Elektrisk havefræser

Texas elektrisk havefræser

De elektriske havefræsere er som oftest de mindste og letteste typer af havefræsere. De vejer næsten ingenting, de starter altid smertefrit og er super nemme at kontrollere, hvilket gør en elektrisk havefræser utrolig velegnet til blomsterbede, hvor du skal begrænse dig til et meget specifikt område. De elektriske havefræsere er speciel velegnet til folk med mindre haver eller til personer med knap så mange kræfter. Der er selvfølgelig den ulempe, at den elektrisk have fræser kræver konstant strøm, hvilket betyder du hele tiden skal være i nærheden af et strøm stik og, at du skal passe på ikke at køre ledningen over.

Fordele ved brug af en el havefræser: 

  • Den vejer ikke så meget.
  • Den er nem at manøvrere.
  • Den starter uden besvær, gang på gang.
  • Den er perfekt til små haver.
  • Lavt støjniveau.

Ulemper ved brug af en el havefræser:

  • Du er afhængig af en ledning.
  • Den er for lille til større arealer.

Benzindreven havefræser

Texas havetraktor hobby 300B

En benzindrevet havefræser er den mest normale og den tunge af havefræserne. Her slipper du for at holde øje med en irriterende ledning, men du skal samtidig sørge for at der altid er nok benzin i tanken. En benzindreven havefræser er lidt tungere at manøvrere og er derfor ikke egnet til præcist arbejde. Den er dog uhyre effektiv når det kommer til store arealer, hvor den ikke kun vender et større areal ad gangen, end den elektriske havefræser, men den gør det også noget hurtigere. Du er heller ikke begrænset af en ledning, hvilket er et stort plus, især hvis du har en stor have.

Fordele ved brug af en benzindreven havefræser:

  • Større arbejdsområde.
  • Mere kræft.
  • Ingen begrænsning af en ledning.

Ulemper ved brug af en benzindreven havefræser:

  • Højt støjniveau.
  • Tung at bruge.
  • Svær at manøvrere.

Hvilke behov skal din havefræser dække?

På beggrund af oplysningerne herover, har du sikkert allerede udset dig en favorit i henhold til type af havefræser.

Man kan sige at den elektriske havefræser er til mindre haver og mindre behov, hvor den benzindrevne havefræser er til større haver og større behov.

Når du vælger en havefræser skal du dog have tænkt nogle flere aspekter igennem, nemlig:

  • Hvor stor en del af min have, skal fræses?
  • Hvor ofte vil jeg fræse min have?
  • Hvilken type jord består min have af?

Når vi skal vælge en havefræser, skal vi ikke tænke på vores haves faktiske størrelse, men på størrelsen af det område vi forventer at fræse. Det er de færreste der fræser HELE haven og de der gør, gør det ikke hvert år. Find derfor ud af, hvor stor en del af din have der skal fræses op.

Hvor ofte vil du fræse din have op? Har du kun tænkt dig at gøre det en gang om året, eller vil du gøre det to gange om året som anbefales? Jo flere gange du gør det på et år, jo bedre havefræser skal du selvfølgelig have.

Hvilken type jord består min have af? Du skal selvfølgelig ikke vide præcis, hvordan jord sammensætningen i din have er, men det er godt at vide om jorden er relativt blød, eller om du som jeg, har ler i det meste af din have. I en have som min, hvor jorden mest består af hårdt ler, skal jeg selvfølgelig have en havefræser med lidt ekstra kræfter. Har du en have, hvor der ikke er lerjord, så kan du sagtens klare dig med en mindre model.

Min anbefaling af havefræser

I Danmark er der to mærker der især kan anbefales. Dette er Texas og Honda. Honda havefræsere er de maskiner du oftest møder når du lejer en havefræser. De er utrolig stærke og holdbare, men de har de seneste år mistet meget af markedet til de “nyere” Texas havefræsere der både er billige, men også utrolig holdbare og slidstærke. Om du vælger en Honda eller Texas havefræser er lidt en smagssans. Min personlige mening er dog, at Texas havefræsere er bedst, og de har samtidig det største udvalg af reservedele og tilbehør. Jeg kommer herunder med et par eksempler på havefræsere, som jeg ville vælge til det givne eksempel. Jeg har taget udgangspunkt i Texas fræser serie.

Til den lille have med blødjord – Texas El-tex 750 – Pris 795 kroner.

Texas elektrisk havefræser

Denne elektriske, lille havefræser er super smart til mindre haver og blomsterbede. Den fylder ikke særlig meget, den vejer kun 7,4 kg og så koster den kun 795 kroner. Det er da et havefræser tilbud der vil noget! Den er helt perfekt til ældre og unge, hvor vægten især er meget vigtig. Du finder Texas El-Tex 750 her. Den bliver leveret direkte til din hoveddør.

Har du hård jord i din have, kan jeg anbefale dig at kigge på den model der hedder El-tex 1400.

Til en mellemstørrelse have – Texas havefræser hobby 300B – Pris: 2.195 kroner. 

Texas havetraktor hobby 300B

Texas havefræser hobby 300B er en super smart og effektiv fræser til den mellemstore have. Den er udstyret med en benzin motor, hvilket desværre øger vægten lidt, men samtidig er den særdeles kraftig og alsidig. Dette er den mest populære Texas havefræser lige pt. hvilket skyldtes den lave pris, den robuste og kraftige motor og det kæmpe udstyrs program der passer på denne maskine. Du kan nemlig også montere udstyr som f.eks. en mosfjerner, en rive, et skuffejern med mere.

Du finder denne havefræser her, hvor du selvfølgelig kan få den leveret direkte til hoveddøren.

Til den store have eller det store behov. Texas Vision 700R – Pris: 6.495 kroner.

Texas havefræser Vision 700R

Texas Vision serie er den absolut kraftigste havefræser model du finder. Knivene på denne havefræser er så stærke, at Texas tilbyder livs garanti på knivene, med andre ord kan du køre dem så hårdt du ønsker, de går IKKE i stykker. Denne Texas havefræser er kun til de seriøse have mennesker. Det er ikke til dig, der kun bruger en havefræser 1 gang om året, i dit 20 kvm blomsterbed. Her snakker vi en maskine skabt til meget større behov. I vision serien finder du også det langt største udstyr program. Du kan simpelthen få alt i udstyr til denne havefræser! Ikke nok med det, så har den havefræser også to fremadgående gear og et bakgear, så du kan arbejde i forskellige tempoer. Med en vægt på 81 kg, er dette ikke en havefræser for børnene. Der skal altså nogle kræfter til at holde og styre den.

Du finder denne Vision 700R havefræser her. Også denne model leveres direkte til døren.

Reservedele til Texas havefræsere

Du kan finde ALT i reservedele til Texas havefræsere. Lige fra tændrør, til skruer, bøsninge og pakninger. Du kan virkelig finde alt i reservedele til Texas havefræsere. Det er noget, som de andre producenter virkelig kunne lære noget af. Du har sikkert selv oplevet, at hvis du kører ud til den nærmeste mekaniker, så koster reservedelene en krig, for ikke at nævne tiden der bliver brugt på skifte dem. Hvis du selv har skruet hænderne bare lidt fornuftigt på, kan mange af delene på en havefræser skiftes derhjemme. Du finder det store Texas reservedels lager her. Har du problemer med din havefræser, og ved du ikke, hvad der er galt, kan du enten prøve at ringe til Texas direkte, ellers kan du finde din nærmeste forhandler af Texas havemaskiner her.

Billeder er venligst udlånt af Texas A/S

Læs også

Skab havens blomsterparadis med disse værdifulde råd

Lad os tage det første skridt sammen mod at skabe en have, der vækker beundring …

4 kommentarer

  1. Jørgen Sandberg

    Hej Kim,

    Jeg har tomme byggegrunde på begge sider af min have. Jeg forsøger at holde ukrudtet væk fra hækken og ca 1 m ind på de tomme byggegrunde.

    Er en havefræser den rette maskine til at holde ukrudt nede og give hækken en chance for at overleve?

    Venlig hilsen
    Jørgen

    • Hej Jørgen.

      Tusind tak for dit spørgsmål. Det er super relevant.

      Ukrudt er svært at holde nede, uden brug af håndkraft og evt. kemikalier, hvilket selvfølgelig ikke er ideelt for din hæk eller miljøet.
      En havefræser vil “vende” rundt på jorden, så den bevoksede overflade kommer under jorden. Dette ilter jorden og giver jorden ekstra nærring, hvilket gør det nemmere for nye planter at vokse op. Dermed får din hæk lidt ekstra nærring, men ligeledes gør du det også nemt for nyt ukrudt at vokse op igen.

      Du kan bruge en havefræser til at fjerne ukrudt på store arealer, nu og her. Men det vil ikke være en permanent løsning. Du vil være nødt til at fræse haven op igen hver 2-4 uge.
      En permanent løsning ville være f.eks. at lægge en ukrudts dug ud på de arealer, hvor du ikke ønsker ukrudt. En ukrudtsdug er ikke pæn at kigge på, men den blokere for sollys, hvilket gør det umuligt for ukrudt at vokse. Det ville være min løsning. Ukrudtsdug er billigt og meget effektivt. Vil du gøre det pænere, kan du evt. lægge træflis over dugen.

      Jeg håber det var svar på dit spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen :-)

      De bedste hilsner
      Kim

  2. Bjørn Christjørn

    Hej Kim,

    Min kone og jeg har købt hus med stor dejlige have, desværre er haven groft overgroet af græs og ukrudt, om sommmeren op til cirka 120 cm højt. Vil spørge om det vil være det rigtige at klippe det værste græsstrå og ukrudt vøk, og derefter fræse jorden og så nyt græs og brug kemi til at holde uklrudt ned/væk.

    • Hej Bjørn.

      Tillykke med huset.

      Der er meget delte meninger. Jeg ville personligt klippe det så langt ned som muligt. En buskryder er fantastisk til dette formål. Så ville jeg fræse jorden og så nyt græs efter vejledningen på posen. Følger du vejledningen og giver græsset de bedste vækstbetingelser, så burde græsset skærme af for ukrudtet meget hurtigt. Læs evt. mos guiden. Den kommer ind på nogle vigtige huskeregler der holder haven fri for mos og ukrudt.

      Jeg ville personligt holde mig fra kemi så længe jeg kunne.

      De bedste hilsner
      Kim