Hjem / Haven / Sådan slipper du af med mos i græsplænen en gang for alle
Sådan fjerner du mos

Sådan slipper du af med mos i græsplænen en gang for alle

Mos i græsplænen er noget af det, flest danskere bøvler med. Jeg har derfor skrevet denne “guide” så du kan slippe af med mosset i din græsplæne.Du får først et hurtigt og kort indblik i, hvad mos er for noget og, hvorfor det spreder sig så meget som det kan gøre. Hvis du ikke gider læse dette, kan du bruge indholdsfortegnelsen herunder til hurtigt at navigere videre til et andet punkt på siden.

Vil du bare vide, hvilken metode der en den bedste til at fjerne mos, så klik på “Min anbefaling” herunder. Så kan du hurtigt se, hvad jeg anbefaler.

Ønsker du hurtig hjælp fra anlægsgartner? Få 3 gratis tilbud på fjernelse af mos her.

[su_accordion] [su_spoiler title=”Min anbefaling”] En plænelufter er det klart bedste valg til at fjerne mos i græsplænen. Det tager lidt længere tid, men du får på sigt den flotteste græsplæne!

Jeg kan personligt anbefale en Texas plænelufter.[/su_spoiler] [/su_accordion]

Hvad er mos?

Mos er betegnelse for en gruppe små, bløde planter uden rødder. Disse planter kan blive et sted mellem 1-10 cm store og gror i fugtige og lyssky omgivelser, som f.eks. haver, skove osv. Der findes i alt over 12.000 forskellige mos planter, hvor vi i Danmark har ca. 600 af de 12.000 forskellige mos arter. Mos planter er stærke planter, hvorfor du også ofte vil se dem vokse på stråtage og op ad træer. Selvom mos i græsplænen er en pest for de fleste husejere, så er mos planterne rigtig gode for mikroklimaet i din have. Her kan der bo en masse små insekter, hvilke er med til at opretholder et rigtig sundt miljø i din have.

I Danmark er mos en rigtig god plante at have, især i skovene, men vores natur kan sagtens holde til, at få mindsket ud i mængden af mos. Lande som Norge og Sverige har derimod rigtig meget brug for mos, da det er en af de eneste plantearter der kan vokse på klippegrund, hvilket en stor af både Norge og Sverige består af.

Mos vokser oven på jorden/klipper/træ, til forskel for mange andre planter. Dette er også grunden til at de findes så mange forskellige steder, da de ikke har rødder de skal grave ned i jorden.

Hvorfor kommer der mos i græsplænen?

De fleste danskere drømmer om en tæt og flot græsplæne, hvilket også er grunden til at mos er så upopulært i Danmark. Vi ser mos som en form for ukrudt/uønsket gæst, da vi mener den ødelægger vores græsplæne. Mange vil opleve, at selvom de sår en helt ny græsplæne, så går der ikke lang tid før der er mos i græsplænen igen.

Mos i græsplænen kommer ikke, som mange danskere tror, fordi mos udkonkurrere græsplænen. Mos kommer fordi græsset ikke er stærkt nok til at overleve under de betingelser der er. Græs har brug for sol og en god og nærende jord at gro i. Hvis din græsplæne ikke får sol, og er konstant fugtig, ja så vil græsset hurtigt miste styrken og mosset vil vinde frem, da dette er de betingelser mos planter helst vil have.

En stærk græsplæne er derfor rigtig vigtig, hvis du vil undgå mos i græsplænen. Det hjælper ikke du fjerner mosset i dag, hvis du ikke ændrer på de betingelser dit græs har. Lader du mosset have de samme betingelser som de har i dag, så kan du gøre mosfjerning til en årlig opgave.

Hvordan kommer du af med mos i græsplænen?

Nu har vi fastslået, hvorfor der komme mos i haven men, hvordan kommer vi så af med det igen? Der findes flere metoder til fjernelse af mos. Alt lige fra kemisk behandling af mos, til den hårde og manuelle mosfjerner. Jeg går ikke selv ind for kemisk fjernelse af mos da hverken haven eller miljøet i haven har godt af det. Dertil så tager det lige så lang tid, koster endnu flere penge og det er meget grimmere at se på en sort have i et par uger, end det er at fjerne mossen og så nyt græs.

Herunder finder du mine tre forslag til, hvordan du kan fjerne mosset i din have.

1) En mosfjerner

En mosfjerner er en rive, der er special designet til at fjerne mos fra din græsplæne. Der findes flere forskellige varianter af en mosfjerner, lige fra en normal rive facon, til et stort anhænger apparat til din havetraktor. Som du nok kan forestille dig, så er denne proces hård og langsommelig, medmindre du investere penge i en af de større og kørende mosjerner til din havetraktor.mosfjerner

I bund og grund går det bare ud på, at du “skræller” eller river mossen af jorden, hvorefter du kan smide det på en trailer og køre det på affaldspladsen. Desværre ødelægger de fleste mosfjernere græsrødderne, hvorfor du bliver nødt til at så nyt græs lige efter.

Fordele ved at bruge en mosfjerner:

 • Det er simpelt og let at bruge en mosfjerner.
 • Det kræver ikke ekstra udstyr at bruge en mosfjerner.
 • Den kan nemt pakkes væk, da den ikke fylder særlig meget.
 • En mosfjerner kan købes fra omkring 150 kroner.

Ulemper ved at bruge en mosfjerner:

 • Det er fysisk meget hårdt.
 • Den er langsom og ineffektiv til at fjerne mos.
 • Du ødelægger hurtigt græsrødderne.

Min mening:

Jeg ville aldrig selv bruge tid på en mosfjerner. Det tager simpelthen for lang tid, medmindre du har råd til at købe en større mosfjerner til din havetraktor. Det kan måske betale sig i meget små haver, men i middel/større haver, vil det være ALT for hårdt og tidskrævende.

Hvor kan en mosfjerner købes?

Du kan finde de mindste/dårligste mosfjerner i de fleste have/byggecentrer. Ønsker du en mosfjerner af lidt bedre kvalitet, så vil jeg anbefale dig at købe en TEXAS mosfjerner direkte hos Texas. Dem kan du finde her.

2) Moskniv til plæneklipperen

En metode der er meget brugt, især i middel størrelse haver, er at montere en moskniv på plæneklipperen. En moskniv er en “kniv”, som den der i forvejen sidder på din plæneklipper, den er bare ikke skarp, men har derimod en fjeder i hver ende af kniven, der stikker ned mod jorden.

Moskniv til plæneklipper

En moskniv monteres nemt på din plæneklipper, ved at afmontere den eksisterende kniv og skrue moskniven på i stedet.

Med en moskniv, lader du din plæneklipper stå for det hårde arbejde. Du kører simpelthen bare over græsset med den som du plejer. Når moskniven kører rundt, hiver fjeder enderne fast i mosset og river det af plænen. Det er dog igen ikke uden skade på græsset da du, alt efter jord og mos type, ofte ikke kan få mosset helt væk, før moskniven faktisk er nede og have kontakt med jorden. Det betyder selvfølgelig også, at græsset vil tage skade, hvorfor du også må være forberedt på at skulle så nyt kvalitets græs.

Du bør være opmærksom på, at ikke alle plæneklippere kan holde til den belastning der kommer, hvis du kører med moskniven “i jorden”. Oplever du derfor, at din maskine har svært ved at køre kniven rundt, så hæv klippe højden, så du ikke brænder motoren af.

Fordele ved at bruge en moskniv:

 • Den er let at montere og bruge.
 • Det er hurtigt at køre græsplænen over.
 • Den fjerner effektivt dit mos.
 • En moskniv koster kun ca. 120 kr.

Ulemper ved at bruge en moskniv:

 • Den ødelægger ofte græsset.
 • Ikke alle ældre plæneklippere kan holde til at bruge den.

Min mening:

En moskniv er et super effektivt redskab til at ryde plænen for mos og evt. græs. Min erfaring siger mig dog, at du godt kan risikere at skulle køre din plæne over et par gange, før du kommer til bunds i mosset. Alt i alt er en moskniv er god investering og et væsentligt bedre valg end en mosfjerner.

Hvor kan en moskniv købes?

En moskniv kan købes i de fleste byggeforretninger, men du kan med fordel også bestille den direkte ved producenten og få den leveret dagen efter på din adresse. Her får du den ofte også lidt billigere.

Tip: Sæt din plæneklipper i maks. højde og juster højden et hak ned for hver overkørsel af plænen. 

3) En Plænelufter

En plænelufter er den mest effektive måde at fjerne mos i græsplænen på. En plænelufter minder lidt om en plæneklipper, men den har ikke et knivblad til at klippe græs, den har derimod en horisontal roterende aksel, hvor der er monteret en masse trekantede knive. Knivene river ikke mosset op, men laver derimod små huller i din græsplæne så græsrødderne får luft, hvilket får dem til at vokse sig stærkere, hvilket er essentielt, hvis du ønsker at fjerne mosset fra din plæne. Jo stærkere græsset bliver, jo mere af mosset vil forsvinde.

Plænelufter

Du kan også få en kombineret plænelufter/mosfjerner. Så har maskinen også fjedre monteret der river mosset af din plæne, samtidig med at du stikker luft huller i jorden til græsrødderne. Disse kombimaskiner er ofte elektriske og med en opsamler pose, så du ikke skal feje alt mosset sammen bagefter.

En plænelufter koster fra 899 kroner og opefter, hvilket er penge givet godt ud, hvis du ønsker en flot og stærk græsplæne. Har du en større villa have, kan det være en god idé at købe en lidt stærkere plænelufter.

Fordele ved at bruge en plænelufter:

 • Plæneluftning styrker græsrødderne.
 • Det er hurtigt og nemt.
 • En plænelufter kan betjenes af alle.
 • Mosset bliver langsomt overtaget af græs.
 • Den kan købes til en fornuftig pris.

Ulemper ved at bruge en plænelufter:

 • Det tager lidt længere tid at fjerne mos.

Min mening:

Plænelufteren er uden tvivl den bedste metode til at fjerne mos, dog er det ikke så hurtigt, medmindre du vælger en kombi plænelufter, hvor du samtidig “fjerner” mosset fra plænen. Jeg ville personligt vælge at køre plænen i bund med en kombi plænelufter, for derefter at så nyt græs og med jævne mellemrum, køre med en normal plænelufter for at styrke græsset.

Hvor kan en plænelufter købes?

Du kan ofte finde et lille udvalg af plæneluftere i byggemarkederne, men jeg ville til hver en tid købe en TEXAS plænelufter direkte fra dem. Det er de samme plæneluftere der bliver solgt i f.eks. Bygma, Silvan eller dit lokale havecenter, men priser er ofte noget bedre, hvis du køber direkte hos dem.

Uanset hvilken metode du vælger til at fjerne mos i græsplænen, så skal du være forberedt på at køre rigtig mange trailer læs af mos væk. Der kommer rigtig meget haveaffald når du fjerner mos i græsplænen. Har du en kompostbunke, kan du også sagtens afsætte noget af dit affald der, men husk at blande det med lidt andet fra haven, så får du en rigtig god kompostjord. Når du har fjernet mos i græsplænen, vil din græsplæne se helt forfærdelig ud, men med den rette behandling har du snart en meget flot og grøn græsplæne.

Hvordan holder jeg min nye græsplæne fri for mos?

Når du nu har fjernet mos i græsplænen, så er det vigtigt du giver dit nye græs de bedste betingelser for, at gro sig tæt og stærkt. Først og fremmest gælder det om at gøde din græsplæne. Græsset har brug for næring fra jorden, og her er det vigtigt du husker at gøde din græsplæne, så den kan få det nødvendige næring til at vokse sig tæt og stærk.

Du må ikke klippe dit græs for kort, da rødderne vil blive svækket. Lad græsset vokse sig nogenlunde højt, inden du klipper det. Generelt bør du ikke klippe græsset lavere end ca. 4 cm.

Giv din græsplæne NPK gødning ca. 3-4 gange om året, så der er næring nok i jorden. Du kan med fordel lade noget af græsset ligge efter du har klippet det, da den næring der sidder i det afklippet græs, vil ende i jorden igen.

Er din have meget skygget af træer, buske eller lignende, så prøv så vidt muligt at åbne op, så dit græs kan få så meget sol som muligt. Ellers vil mossen uden tvivl komme igen året efter.

Det var det for denne gang. Gå endelig i krig mod mosset i din have og lad mig høre, hvordan det er gået.

Læs også

Vælg det rigtige udstyr til årets bedste haveprojekter

Mange foretrækker at værktøjskassen er fyldt til randen med det nyeste udstyr, så haveprojekterne bliver …

5 kommentarer

 1. Steffen Mandrup

  Hej

  Jeg har købt en plænelufter/mos fjerner fra alko. Det er en kombimaskine, hvor der både følger knive og fjedre med. Mit spørgsmål er:

  Skal jeg bruge knive eller fjedre, for at få det bedste resultat?

  • Hej Steffen.

   Det kommer an på, hvor slemt det står til i din have og, hvorvidt du har lyst til at plante nyt græs.

   Hvis du har MEGET mos, vil det optimale være at bruge fjedrene. De fjerner stortset alt mos fra din plæne, hvilket oftest kræver at du strøer lidt græsfrø efterfølgende. Når græsset så er vokset op, så bør du bruge knivene en gang i måneden hele sommeren igennem. Dermed får græsstråene mere luft, hvilket gør det muligt for dem at vokse sig stærkere.

   Hvis du ikke har så meget mos, ville jeg starte med knivene og blive ved med at give dem en tur med knivene hver måned.

   Jeg håber det var svar nok på din spørgsmål. Ellers må du endelig skrive igen :-)

   De bedste hilsner
   Kim

   • Steffen Mandrup

    Hej Kim.

    Tak for svar, det har hjulpet mig rigtig meget. Jeg har en del mos i plænen men det er selvfølgelig slemme på nordsiden af huset og langs naboens hæk hvor plænen ikke får så meget sol. Jeg tror jeg vil bruge fjedrene hvor det er aller slemmest og knivene på resten af plænen hvor der ikke er mos. Det jeg ikke forstår er, at da jeg købte maskinen, blev jeg rådet til at bruge knivene for at fjerne mosen, hvilket ikke rigtig gir mening for mig.

    Tak for hjælpen

 2. læste et sted på nettet at der var en der brugte natron i stedet for jernvitriol og at det slog mos ijhel i plænen

  vedkommede nævnte ikke om hvad forhold det skulle blandes i og han skrev at det var en form for økologisk middel hvor imod jernvitriol var langt giftigere og man skulle ikke ha børn og dyr færdes i de områder

  ved at der skulle 200 gram jernvitiol til 10 liter vand ..
  hvis man skulle bruge natron i stedet for hvad forhold skal det så laves i?
  Hilsen
  Peter