Hjem / Haven / Pælebor – Når du skal bore dybe huller i haven
pælebor

Pælebor – Når du skal bore dybe huller i haven

Når du skal opsætte et hegn, er det utrolig vigtigt at få forankret de lodrette pæle, tilpas langt nede i jorden, da hegnet ellers kan vælte i den næste storm. Men hvordan får du gravet et lille hul, i en stor dybde? Et pælebor er løsningen.

I dag forklarer jeg dig lidt nærmere omkring køb og brug af et pælebor, eller jordbor som den rigtige betegnelse faktisk er.

Lad os starte fra en ende af… Hvorfor skal du bruge et pælebor?

Et pælebor bliver brugt, når du skal have gravet små, men dybe, huller til især hegnspæle. Her er det nemlig vigtigt, at diameteren på hullet ikke bliver for stor, da hegnspælene ellers vil stå for ustabilt. Et hegn skal kunne modstå nogle store kræfter, især i stormvejr. Det betyder også, at hegnspælene skal forankres dybt i jorden, da de ellers vil vælte eller flyve bort.

Som du ved, så kan du ikke grave et smalt og dybt hul med en spade. Du kan sagtens grave dybt, men det kræver en større diameter at komme langt nok ned, hvilket gør hullet utrolig ustabilt, også selvom du fylder hullet op med jord og sand bagefter. Det er simpelthen ikke stabilt nok.

Derfor bruger man et pælebor. Med et pælebor kan du lave dybe huller, med en meget lille diameter. Hullets vægge forbliver stærke og solide og dit hegn står MEGET bedre fast. Husk det næste gang du skal sætte hegn op i haven.

Typer af pælebor

Står du og skal bruge et pælebor, så kunne du sikkert godt tænke dig at vide, hvilken type pælebor du skal bruge. Der findes nemlig et meget stort udvalg af pælebore, så det kan godt være uoverskueligt at finde det rette pælebor. Derfor vil jeg herunder forklare lidt om, hvilke typer af pælebor der findes og, hvilke fordele/ulemper de har.

Det manuelle og billige pælebor

Det billigste pælebor er det manuelle. Her skal du selv sørge for at dreje boret rundt, hvilket kan være en meget hård opgave især, hvis du skal grave flere huller. Det manuelle pælebor er derfor også det billigste, da det er super nemt at lave.

Fordele ved et manuelt pælebor:

 • Det er billigt.
 • Vægten er meget lav.

Ulemper ved et manuelt pælebor:

 • Det er MEGET hårdt at bruge.

Min mening om det manuelle pælebor:

Har du ingen intentioner om at grave mere end et hul, så er et manuelt og billigt pælebor fra f.eks. Harald Nyborg ok. Forvent ikke verdensklasse kvalitet og, forvent at det bliver ekstremt hårdt. Det kan dog ikke svare sig at købe et dyre pælebor, hvis du kun skal have lavet et enkelt hul i haven.

Hvilket manuelt pælebor kan anbefales?

Jeg kan ikke anbefale dig at bruge et manuelt pælebor. Det er simpelthen for hårdt for kroppen. Skulle du dog alligevel ønske et, så kan det købes i de fleste byggeforretninger. Husk dog, at prisen afspejler kvaliteten. De er ofte noget tyndere i kvaliteten og går dermed nemmere i stykker.

Elektrisk pælebor

 


elektrisk pælebor

Det elektriske pælebor er et meget anvendeligt pælebor, hvis du bor på en mindre villa/parcelhus ejendom uden en alt for stor have. Det elektriske pælebor har sine begrænsninger i forhold til, at du hele tiden skal have en ledning hængende efter dig. Det sætter sine begrænsninger for rækkevidden.

Fordele ved et elektrisk pælebor:

 • Det er nemt at bore huller.
 • De kan købes til en fornuftig pris.
 • De kan holde i MANGE år.
 • Støjniveauet er lavt.
 • Vægten er lav.

Ulemper ved et elektrisk pælebor:

 • Du er begrænset af rækkevidden.

Min mening om det elektriske pælebor:

Det elektriske pælebor er en rigtig god investering, hvis du skal sætte hegn op, eller ønsker at plante nogle større planter. Det er super nemt at bruge og kan anskaffes til en ok pris. Rækkevidden er selvfølgelig det store problem, og har du en større have, vil et benzindrevet pælebor være det oplagte valg for dig.

Hvilket elektrisk pælebor kan anbefales?

Jeg kan stærkt anbefale dette pælebor fra Texas. Det koster ca. 1.500 kroner og er altså penge givet godt ud. Du kan bestille det direkte på Texas hjemmeside og få det leveret til døren, eller du kan finde det i dit lokale byggemarked, hvor du giver lidt ekstra, men kan se og mærke det.

Benzindrevet pælebor

 


benzindrevet pælebor

Det benzindrevne pælebor er det kraftigste af de forskellige typer pælebor. Her får du mange kræfter og god holdbarhed. Det benzindrevne pælebor har en motor placeret på toppen, der sørger for at dreje “sneglen/boret” rundt. Du skal derfor kun holde pæleboret, når du borer.

Fordele ved det benzindrevne pælebor:

 • Det er stærkt og holdbart.
 • Du har ubegrænset rækkevidde.
 • Det er super nemt at bruge.

Ulemper ved det benzindrevne pælebor:

 • Det vejer mere end de andre typer.
 • Det larmer mere.
 • Det koster mere.

Min mening om det benzindrevne pælebor:

Bor du på en større ejendom, ville jeg til hver en tid vælge det benzindrevne pælebor. Det er meget nemmere og hurtigere at bruge end de andre typer. Boede jeg på en mindre ejendom, ville jeg dog vælge det elektriske, da det er lettere, ikke larmer så meget og koster lidt mindre.

Hvilket benzindrevet pælebor kan anbefales?

Jeg har haft fingrene i to forskellige benzindrevne pælebor. Det ene er til professionelt brug og det andet til “hobby” brug. Bruger du det ikke professionelt, så vil jeg anbefale dette pælebor. Hvis du skal bruge det professionelt, så kan jeg i stedet anbefale dette pælebor. Det er noget kraftigere, mere holdbart og der findes mere ekstraudstyr til det.

Kan jeg leje et pælebor i stedet for at købe et?

Du kan selvfølgelig sagtens leje et pælebor. Det koster omkring 400 kroner pr. dag for et elektrisk jordbor. Skal du bare sætte et mindre hegn op på din terrasse, så er et lejet pælebor en ok løsning. Har du derimod større projekter eller f.eks. heste, bør du købe dit eget jordbor, så du hurtigt kan reparere eller udvide hestenes indhegning.

Hvor kan jeg købe et pælebor?

Du kan købe et pælebor i de fleste byggemarkeder. Det er forresten også her du som oftest vil kunne leje et pælebor. Vil du spare nogle penge, bør du dog købe dit pælebor på nettet. Du får samme gode kvalitet, som du kan få i byggemarkederne, men du kan virkelig spare nogle penge. Dertil kan du hurtigt få professionel rådgivning, hvilket du ikke altid gør i et byggemarked. Mange af sælgerne i et byggemarked er desværre bare sælgere uden praktisk erfaring.

Jeg kan anbefale at du køber dit pælebor på www.texas.dkHer kan du også finde alle reservedele til de forskellige modeller. Det er de samme produkter du oftest får tilbudt i byggemarkederne, her køber du bare direkte ved leverandøren.

Vær opmærksom på, at et pælebor er det samme som et jordbor, hvis du spørger efter det i et byggemarked. Pælebor er faktisk det forkerte ord at bruge, men samtidig også det ord, som de fleste danskere kender det under.

Billeder er venligst udlånt af Texas A/S

Læs også

Vælg det rigtige udstyr til årets bedste haveprojekter

Mange foretrækker at værktøjskassen er fyldt til randen med det nyeste udstyr, så haveprojekterne bliver …