Hjem / Gode råd / Undgå ulykker i haven

Undgå ulykker i haven

Ulykker i hjemmet er så forekommene, at en ulykkesforsikring for hjemmegående er højere end en tilsvarende forsikring for f.eks. kontorassistener. Dette i sig selv, forklare lidt om, hvor stor sandsynlighed der er for, at du kommer til skade derhjemme.

Vi vil i dag sætte fokus på arbejde udendørs/i haven og give dig nogle gode råd til at undgå ulykker, ligesom vi vil kigge nærmere på sikkerhedsudstyr, som du bør have adgang til.

Sikkerhedsudstyr og tips til arbejde i haven:

  • Som udgangspunkt vil et par arbejdssko samt et par gode arbejdshandsker, være et godt sted at starte. Arbejdsskoene beskytter dine tær, skulle du tabe en tung haveflise over tæerne eller lign. Arbejdshandsker vil først og fremmest beskytte dig mod snitsår, enten fra tidsler eller skarpt værktøj, men de vil også være med til at sikre dig et bedre greb, hvilket mindsker chancen for, at der sker pludselige uheld. Arbejder du med roterende værktøj, bør du investere i læderhandsker, da stof handsker vil trævle op og tvinge din hånd ind i det roterende værktøj, skulle det gribe din handske.
  • Skal du op i højden og arbejde, så brug en solid stige fremfor en havestol. En stige vil være mere stabil, ligesom den vil kunne tåle en væsentlig højere belastning. Sørg altid for, at din stige peger lige op. Den må ikke læne mod højre eller venstre, da risikoen for at den vælter vil være højere. Den skal ligeledes placeres på fast underlag og ikke i blød jord. Skal du arbejde over et blødere underlag, så find en større træplade eller lign. som du kan lægge ned først. På den måde får stigen et fast underlag og trykket vil blive jævnt fordelt over et større område, hvilket sikre at jorden ikke glider væk under dig.
  • Skal du op på taget, så bør du sikre dig selv med faldsikringsudstyr. Det er i bund og grund et seletøj, som du sikrer dig selv med oppe på taget således, at skulle du glide eller falde, så stopper selen dig fra at falde helt ned, hvorved du kan undgå livsændrende skader. Fald fra et parcelhus tag er sjælendt dødeligt, men chancen for at brække nakken, ryggen eller flere knogler er meget stor og konsekvensen af dette kan være permanent livsændrende.
  • Skal du arbejde med værktøj der generere spåner, gnister eller som fjerner materiale på nogen måde (motorsavning, bore huller, vinkelslibe etc.) så bør du ALTID bære sikkerhedsbriller. Det er så nemt at få noget i øjet, der kan skade dit syn permanent.
  • Bruger du et værktøj der larmer meget – f.eks. en græsslåmaskine, så tag et høreværn på. Det konstant høje lydniveau kan skade din hørelse med tiden, så hvorfor ikke bare tage et høreværn på? Støjen bliver formindsket, hvilket og mindsker dit stress niveau og du kan endda få høreværn med indbygget radio/musik, hvorved græsslåning måske ligefrem kan gå hen og blive meditativt.
  • Er der risiko for, at du kan generere gnister? Det kunne eksempelvis være ved brug af en ukrudtsbrænder, så sørg for at du har en brændslukker i nærheden. Skulle der gå ild i noget, kan det på bare 30 sekunder udvikle sig så meget, at din brændslukker ikke kan slukke ilden, så du har mindre end 30 sekunder at reagere i, skulle der opstå en brænd.
  • Bruger du kemikalier, så sørg for at bruge sikkerhedsbriller, beskyttende påklædning og ikke mindst gummihandsker. Skulle dine kemikalier også frigive giftige gasser (som f.eks. epoxy gør) så brug også et godt åndedrætsværn med aktivt kulfilter.
  • Til sidst, skal du arbejde med skarpe værktøjer, så sørg for at have forbindinger i nærheden. Det er så nemt at få en finger i klemme, at skære sig selv og lignende, og skulle dette ske, så er det vigtigt at du hurtigt kan lægge pres på såret.

Har du flere tips og tricks, så del dem endelig med os i kommentar feltet herunder.

Læs også

Få din kloak tjekket af en kloakmester

Der er rigtig mange, der i dag mener, at de kan klare alt på egen …