Hjem / Bolig / Tips og tricks: Sådan slipper du af med skimmelsvamp
Sådan tager du dig af skimmelsvamp

Tips og tricks: Sådan slipper du af med skimmelsvamp

Hvis du har opdaget skimmelsvamp i dit hjem, er det vigtigt, at du sørger for at få bugt med det så hurtigt som overhovedet muligt. Men hvad kan du helt konkret gøre for at fjerne skimmelsvampen fra din bolig?

Hovedpine, træthed, åndedrætsbesvær, søvnløshed. Disse er blot nogle få ud af de mange kropssymptomer, der er forbundet med at opholde sig i rum, der er inficeret med skimmelsvamp. Netop derfor er det vigtigt, at du sørger for at få bugt med det skimmelsvamp, der har inficeret dit hjem.

Ifølge hus.tips er der meget, du selv kan gøre for at fjerne skimmelvæksten fra dit hjem. For at overskueliggøre bekæmpelsesprocessen kan man skelne mellem skimmelbekæmpelse på henholdsvis mindre og større områder:

Skimmelbekæmpelse på mindre områder

Mange kender til, at mindre områder som fuger, skabe, hjørner og så videre i deres hjem er ramt af skimmelsvamp. Her er det specielt badeværelser og vaskekældre, der er hårdt udsatte. Det skyldes, at der ofte er meget fugtigt i disse rum – og med fugt følger skimmel. Skimmelvækst kan nemlig kun vokse på steder, hvor der er fugtigt.

Hvis dit hjem er ramt af små skimmelangreb, kan du nemt løse problemet selv. Der findes nemlig en del desinficerende og svampebekæmpende midler på markedet (bolius.dk):

  • Rodalon: Et effektivt rengøringsmiddel, der både fjerner og forebygger svampeangreb. Rodalon kan benyttes til desinfektion og fjerner både bakterier, skimmelsvamp og dårlig lugt. Rodalon bleger ikke og kan derfor anvendes på de fleste materialer.
  • Klorin: En stærk væske, der blandt andet kan bruges til at dræbe svampebakterier. Her er det vigtigt at nævne, at du skal være opmærksom på klorins blegende effekt. Du bør derfor ikke benytte klorin til mørke eller farvede klinker.
  • Hysan: Et professionelt specialmiddel til bekæmpelse af skimmelsvamp. Hysan afrenser og desinficerer skimmelsvamp og gør på den måde dit badeværelse bakterie-, svampe- og lugtfrit.

Når du skal bekæmpe et skimmelangreb med et af ovenstående produkter, skal du først og fremmest afvaske skimmelvæksten med produktet. Du skal så lade produktet virke i 20 minutter, hvorefter du skal vaske det af med lunkent vand (Hysan skal dog virke i et døgn). Vi anbefaler, at du i de næste par uger holder øje med det bekæmpede område for at sikre dig, at skimmelvæksten ikke vender tilbage (vandskadehjaelp.dk). Gentag eventuelt behandlingen, hvis skimmelvæksten igen skulle finde vej til de behandlede områder. Hvis heller ikke dette er tilstrækkeligt, bør du søge hjælp hos et professionelt firma, der beskæftiger sig med skimmelangreb.

Et godt råd hertil er at holde områderne mest muligt tørre. Hvis du eksempelvis har behandlet fugerne i din brusekabine for skimmel, bør du tørre dem af hver gang, du har været i bad.

Skimmelbekæmpelse på større områder

Hvis du opdager, at et større område i dit hjem er inficeret med skimmelsvamp, er vores anbefaling, at du får en professionel til at undersøge og behandle skimmelinfektionen. Med større områder mener vi over 20×20 cm i beboelsesrum og 200×200 cm i ubeboede rum. Professionelle vil ofte benytte sig af damp eller hårde kemiske stoffer for at få ram på skimmelvæksten (bolius.dk). Det kan være farligt selv at eksperimentere med bekæmpelsen. Det skyldes, at skimmelsvampe i sig selv er farlige – specielt når man begynder at røre ved dem. Hertil er bekæmpelsesmidlerne ofte meget giftige stoffer, der skal benyttes med omtanke. Kontakt derfor et professionelt firma – de ved, hvordan de skal håndtere bekæmpelsen, så den bliver mindst muligt skadelig.

Den bedste måde at slippe af med skimmelsvamp på er at forebygge, at det angriber dele af din bolig igen. Du kan forebygge ved jævnligt at lufte ud, at holde badeværelset tørt og så videre. På hus.tips.dk kan du læse mere om, hvordan du bedst muligt kan forebygge fremtidige skimmelangreb og derved holde dit og dets indeklima sundt.

Læs også

Hvordan køber jeg en bolig i Sydfrankrig?

Der er mange gode grund til at købe en bolig i Sydfrankrig. Om det er …