Hjem / Gode råd / Når næste generation skal overtage firmaet

Når næste generation skal overtage firmaet

Rundt om i Danmark findes der mange små firmaer. En stor del af disse er familieejede, og tit har de stor følelsesmæssig betydning i familien, og ofte også en væsentlig økonomisk betydning. Selvom der er tale om små firmaer, er de underkastet de samme regler om generationsskifte, som de aller største virksomheder.

I denne artikel kan du læse en kort introduktion til nogle af de ting, man skal holde øje med, hvis man selv er en del af en familie, hvor et firma snart skal skifte hænder, fra én generation til en anden. Der er nemlig mange grunde til, at sådan en begivenhed planlægges godt og grundigt, og længe i forvejen.

Få testamentet i orden

Det er vigtigt at sørge for, at den ældre generation har et opdateret og gyldigt testamente. Dette bør være synkroniseret med de dispositioner, der ellers er truffet til forberedelse af et generationsskifte. Det er særligt vigtigt, at dette er tilfældet, hvis der skulle ske det, at den ældre generation dør før selve overdragelsen er fuldført.

I denne sammenhæng kan lovgivningen om ægteskab, ægtepagter og særejeordninger også komme til at spille en stor rolle, i det omfang at ejerens ægtefælle lever længere end ejeren selv.

Få lavet en overdragelsesaftale

Et advokatfirma kan hjælpe med at lave en juridisk gyldig overdragelsesaftale. Her sørger man for at alle regler opfyldes, og der tages stilling til alle relevante spørgsmål. Det er vigtigt at sikre, at en sådan aftales indhold er udfærdiget juridisk korrekt, for at undgå problemer med myndighederne efterfølgende. Hvis forberedelserne ikke igangsættes rettidigt, og overdragelsen hastes igennem, risikerer man nemlig grimme overraskelser i form af store, uventede afgifter og skatter, som i sidste ende kan risikere hele firmaets videre levedygtighed.

Generationsskifte indenfor familieejede virksomheder er altså et kompliceret område, hvor mange forskellige juridiske felter – såsom erhvervsret, skatteret, familieret og arveret – har stor betydning.

Læs også

Hvor energibevidst er du, når du opvarmer huset?

Vi ved alle, at vi skal tænke i energivenlighed og bæredygtighed, når vi indretter os. …