Hjem / Bolig / Dørstoppere kan være mere end bare ligegyldige objekter

Dørstoppere kan være mere end bare ligegyldige objekter

Alle kender det øredøvende brag fra en dør der lige pludselig smækker eller åbner. Dette er farligt da det kan ødelægge både døren, dørkarmen og væggen. Det er for dumt, da det er nemt at undgå med en dørstopper. Dørstoppernes verden er dog en trist verden. Man anerkender nemlig aldrig geniet bag deres design og det hårde arbejde de udfører hver dag. De er jo bare små objekter, der placeres på gulvet, eller skrues fast til væggen. Efter et par timer har man glemt dem helt. Det skal ændres én gang for alle, og dørstopperne skal anerkendes for deres evige slid!

Der er mere til en dørstopper, end man skulle tro

Dørstoppere findes i mange forskellige former og farver. Derfor kan du med fordel få en dørstopper i en speciel form. For eksempel er nogle dørstoppere udformet som et dyr, andre som planter og så videre. Også farverne kan ændre sig! Nogle er helt monotone med kontraster som ren grå, sort eller hvid. Mens andre har vilde neonfarver og måske iøjnefaldende mønstre. Alle disse designs har hver deres stærke sider. For eksempel er de dørstoppere, som ligner et flot dyr rigtig gode hos den ekstravagante dyreelsker. Derimod er de enkle farver gode i de moderne huse, hvor den minimalistiske stil er fuldstændig gennemført. Her ville det ikke give mening pludselig at placere en lyserød mus som dørstopper, da den vil se ekstremt malplaceret ud.

Dørstoppere kan også monteres på væggen, og på den måde kommer vi ikke til at sparke til dem. Dette kan være særdeles smertefuldt, især hvis dørstopperen er tung, eller sidder skruet fast til gulvet. Hvis dørstopperen er på væggen, bruger den heller ikke så meget værdifuldt gulvplads. Dørstoppere kan altså være alt hvad du kan komme i tanke om. Dermed kan dørstoppere altså være alt fra pæne ting, du har fundet udenfor, til vildt dyre antikviteter. Måske endda begge ting på samme tid. Præcist dette skete for en engelsk bonde i 2002, da han pløjede sin mark. Her fandt han et bøjet stykke metal, som han syntes var pænt. Han brugte dette stykke metal som dørstopper i 12 år, før han fik det vurderet. Her fandt han ud af at det var en ceremoniel dolk fra bronzealderen, der var næsten 400.000 kr. værd.

Altså kan dørstoppere være mange ting fra nærmest uvurderlige antikviteter til små stykker træ. Der er dog én ting, vi mangler at snakke om når det kommer til dørstoppere generelt. Den optimale placering af dørstopperen. Dette spørgsmål har prof. Per Hedegård og Malte Olsen hos Niels Bohr instituttet i København tacklet. De fandt ud af via udregninger og mange lange ligninger, at den optimale afstand dørstopperen skal have fra dørkarmen, er 2 gange dørens bredde divideret med 3. På den måde bliver kræfterne udført på døren mindst, når døren smækker ind i dørstopperen. Og døren samt dørstopperen har mindst chance for at gå i stykker.

Kendte dørstoppere

Når man tænker dørstoppere er et af de første mærker, der popper frem, Zuny. Zuny laver alle de kendte dyr, som bliver brugt til dørstoppere over hele landet. For eksempel den fine Zuny hund, der er sort/hvid, og er lavet af kunstlæder. Zuny har en letgenkendelig stil, det er ofte dyr og de kan være i alt fra sort/hvid til meget markante farver.

Andre vildt kendte mærker der også laver dørstoppere, er mærker som Blomus, Ib Laursen og Present Time.

Blomus følger deres velkendte minimalistiske stil med børstet metal imod kontraster som sort. Dette er altid en klassiker, og passer derfor godt ind i næsten ethvert hjem. Men hvis du til gengæld hellere vil have lidt mere pang, er Present Time et godt valg. Her hersker atypiske former og farver. Intet passer ind nogen steder, og derfor passer det jo perfekt ind hos børneværelset. Til sidst er der jo klassiske Ib Laursen. Her har de fundet et godt kompromis mellem de to og dørstopperne kan have fine former som dyr uden at være multifarvede. Ib Laursen er derfor den bedste mellemting mellem Blomus og Present Time.

Disse kendte dørstoppere og meget mere kan fås på https://www.dubuy.dk/indretning/dorstoppere, hvor du finder et stort udvalg af forskellige dørstoppere og mange andre indretningsartikler.

Læs også

Indret din hjemmearbejdsplads med stil

Der bliver flere og flere, der arbejder hjemmefra. Det kan være en stor fordel i …