Hjem / Haven / Indret stier omkring din have 

Indret stier omkring din have 

 

Har du en større have, som du godt kunne tænke dig at gære mere ved? Så kan det være, du skulle etablere stier i den. Stierne er med til at gøre haven lettere at passe, og skaber derudover mere liv.

Det kan give rigtig god mening at etablere stier i haven, hvis du ønsker at gøre den mere overskuelig. Stierne tjener nemlig ikke bare det formål, at du kan gå på dem, de er også med til at dele din have op i mindre områder. Det er faktisk en metode, der kaldes zoneinddeling, som går ud på at gøre haven lettere at passe, da man gør de enkelte områder mere overkommelige. F.eks. kan man opdele med ensartede plantetyper i de enkelte zoner, hvilket gør plejen mere medgørlig. Dertil hører det sig, at man ikke nødvendigvis behøver ordne hele have på én gang, da man i stedet kan fokusere på et areal ad gangen. For hjælp til den type planlægning, kan du kontakte en ekspert i brolægning og haver. Se mere her.

Selve stierne har dog en overordnet funktion. De skal føre dig fra det ene punkt til det andet. Det kan f.eks. være fra hoveddøren og over til affaldssækken eller måske ud til garagen.

Formålet er naturligvis, at man f.eks. ikke får våde sko, når man går på stien ved siden af det, der er en dugbelagt græsplæne, hvis man ikke skal betræde dele af haven eller lignende.

Når du etablerer

Når du etablerer dine stier, skal du tænke over bredde og materialer. Stien eller gangen skal naturligvis ikke være for bred, men bærer du på både den lille i autostol med håndtag samt en masse indkøbsposer, så er det vigtigt, du ikke skal slås med pladsen.

Dertil skal du tænke over, at du vælger at belægningsmateriale, som egner sig til dens formål. Det er fint at lave en pyntesti i haven med f.eks. flis og bark, hvis det altså ikke er en, du skal gå på i vådt vejr. Omvendt skal stier og indgange til huset tænkes anderledes, da de f.eks. ikke må blive glatte om vinteren eller i regnvejr.

Disse valg skal selvfølgelig også træffes ud fra det budget, du har afsat til opgaven. Kvadratmeterpriserne svinger meget afhængigt af materialet, hvor granitsten har en høj kvadratmeterpris på 500-600 kroner, mens perlesten vil koste omkring 40 kroner for at kunne dække en kvadratmeter.

 

Læs også

Vælg det rigtige udstyr til årets bedste haveprojekter

Mange foretrækker at værktøjskassen er fyldt til randen med det nyeste udstyr, så haveprojekterne bliver …