Hjem / Gode råd / Er en faskine løsningen for dig?

Er en faskine løsningen for dig?

Er du en af de husejere, der døjer med vand og oversvømmelser på din grund, når det har regnet? Så er du ikke alene. Gennem de sidste 150 år er nedbøren herhjemme nemlig steget med mellem 20 og 25%, hvilket svarer til ikke mindre end 100milimeter årlig.

Heldigvis findes der mange rigtig gode løsninger, der kan hjælpe dig med at nedsætte eller helt fjerne problemet. En af den er en faskine, som meget vel kunne være løsningen for dig, der gerne vil have glæde af haven året rundt – også, når det regner.

Hvor meget regner det i Danmark?

I 2019 kan vi prale af det vådeste år i næsten 150 år. Ikke siden 1874 har danskerne oplevet så mange gråvejrsdage med regn – og det mærkes på jorden. Selv om grundvandet har været stigende igennem flere år, er det først i perioder som denne, hvor vi rigtig kan mærke det over hele landet, for så er det ikke blot de lavtliggende egne, der skal kæmpe med uønskede søer på græsplænen, det er hele landet.

Metrologerne og DMI udtaler da også, at vi med relativt stor sikkerhed skal vænne os til tanken om flere nedbørsdage hele året. Det betyder også, at du allerede nu skal begynde at tænke i løsninger, hvis du vil blive ved med at kunne nyde eftermiddagskaffen i haven – især, hvis du har slået dig ned i det lavereliggende Danmark eller i de områder, hvor nedbøren slår hårdest.

Aflast kloakkerne

Noget af det, der virkelig lider under vores nedbør, er kloakkerne, der er gearet til at klare vores spildevand og lede både det samt regnvand videre til rensningsanlægget. Kloakkerne er dog ikke lavet til at kunne klare de mængder regn, der kan falde i de helt store regnskyl og derfor kan du få meget ud af at aflaste kloakkerne med løsninger som eksempelvis en faskine.

En faskine er helt kort fortalt et hul i jorden, hvori der ligger sten, grus eller specialfremstillede faskiner, der gør det lettere for vandet at trænge ned i jorden frem for at lægge sig ovenpå, når det øverste lag er mættet. På den måde hjælper du med at lede regnvandet videre og sparer samtidig på afledningsafgiften.

DIY-faskine

Det behøver ikke at være mere end et weekendprojekt, hvis du skal have lavet en faskine. Det handler i høj grad om at finde den rigtige placering og så grave, og grave, og grave. Har du et par friske kammerater, så kan det snildt laves som DIY-projekt og du kan spare penge på den måde.

Du kan dog også finde et firma, der har specialiseret sig indenfor området og få dem til at udføre opgaven. Det vil koste dig lidt mere, men på den anden side kan du nyde din kaffe i stuen mens de arbejder og være sikker på, at løsningen bliver fuldstændig som den skal, så du ikke skal udbedre igen, næste gang det regner.

Du finder mange flere eksperter på bolex.dk

Læs også

Hvordan foregår en nedbrydning i Nordjylland?

Der er hver dag mange, der beslutter sig for, at det er tid til, at …