Hjem / Bolig / Hop med på moden og tilfør patina til dit trægulv

Hop med på moden og tilfør patina til dit trægulv

Når det kommer til indretning, er ordet patina for tiden meget populært. Patina bruges på dansk om de aldringstegn, der opstår på møbler, kunst og andet, og det kan i den grad gøre noget smukt for dit hjem.

Særligt et parketgulv med patina kan gøre dit hjem flot og eksklusivt. Dette både på grund af aldringstegnene, men også fordi parketgulvet i sig selv, med sine forskellige farvenuancer, har en evne til at skabe et helt unikt udtryk.

Patina er som regel en proces, der sker helt af sig selv, men ønsker du at se de smukke aldringstegn på gulvet i dit hjem, er der heldigvis noget, du kan gøre for at gøre det mere tydeligt.

Sæbebehandling

Et parketgulv og alle andre typer af trægulve bør altid overfladebehandles. På den måde holder det sig pænere, bedre og renere i længere tid. Har du et gammelt parketgulv, kan du give det en sæbebehandling, der vil få dets unikke patina til at fremstå endnu flottere. Sæbebehandlingen, der kan bruges til alle typer af trægulve, vil give dit gamle gulv en flot, naturlig overflade.

Når du skal sæbebehandle dit gulv, skal du blande sæben med vand efter leverandørens anvisninger. Sæben skal jævnt fordeles med en gulvklud eller moppe. Herefter skal gulvet tørres efter med en hårdt opvredet klud, og behandlingen bør gentages mindst tre gange.

Selvom korrekt udført sæbebehandling vil gøre dit gulv forholdsvis modstandsdygtigt, kræver det at blive vasket oftere end gulve med andre overfladebehandlinger. Her er det vigtigt, at du bruger en sæbe, der er særlig velegnet til sæbehandlede gulve. Disse kan du som regel købe i de fleste farvehandler og byggemarkeder.

Andre former for overfladebehandling

Er du ikke helt med på idéen om patina, eller ønsker du ganske enkelt blot et andet look, findes der heldigvis en række andre overfladebehandlinger til de forskellige typer af trægulve:

  • En ludbehandling vil sørge for, at et lyst trægulv bevarer sit lyse udseende. Dog skal et ludbehandlet gulv altid enten sæbe- eller oliebehandles efter
  • Oliebehandlingen vil ud over at forstærke det ludbehandlede gulvs hvide look også sørge for at give gulvet en smuk silkemat overflade
  • Et lakeret trægulv vil give dit gulv en mat, halvblank eller blank overflade, der er nem at gøre ren
  • Du kan også vælge at male dine gamle trægulve og på den måde gør gøre dit gulv helt unikt

Hvis du ønsker en specifik form for behandling, så kan det hurtigt blive dyrere end forventet, hvis der eksempelvis opstår uforudsete udgifter. Ønsker du at være 100 % sikker på, at i har penge nok, så kan du få hjælp til finansieringen via internettet.

Læs også

Find ud af hvilken mixer du skal have

Uanset om du er en nybegynder eller en semi-pro i køkkenet, er en pålidelig røremaskine …