Hjem / Bolig / Har du tjekket, om vinduerne skal udskiftes?

Har du tjekket, om vinduerne skal udskiftes?

I det hårde skandinaviske klima er det af stor betydning, at vinduer, havedøre, yderdøre m.m. er i god stand. Det er det, fordi de skal kunne klare de forhold, som vejret byder på.

Da vores vinduer og døre hovedsageligt er lavet af træ, er det vigtigt, det kan ånde og komme af med vandet. Alternativt risikerer man som boligejer af få fugtskader og evt. svamp eller råd i huset.

Når fugten ikke kan komme ud af træet, kan det i mange tilfælde skyldes forkert pleje, som gør at fugten ikke undslipper. Er det tilfældet i dit hjem, er det om at kontakte en håndværker, så elementerne kan blive udskiftet.

Start med at undersøge disse områder

Når du skal kontrollere dine vinduer, havedøre m.m., bør du starte med at se på dem, der ligger på husets nordlige side. Det skyldes, at de er mere udsatte for vejrets forhold, særligt hvis de ikke er beskyttet af et udhæng, der kan tage den værste vind og regn.

Betyder det så, at man ikke skal se efter vinduerne på sydsiden? Nej. For livet i direkte sol kan være hårdt – især hvis træet er ubehandlet. Solens direkte stråler kan nemlig tørre træet hårdt. Det betyder ikke udelukkende at vandet fordamper, det betyder nemlig mere negativt set nemlig også, at træet kan sprække og åbne sig. Det øger selvsagt risikoen for skader fra fugt.

Faktisk siger mange, at sydvendte vinduer skal tjekkes oftere end de nordvendte. Det giver stof til eftertanke.

Sådan ser du efter

Når du skal se efter træet, skal du holde øje med, hvor hårdt eller blødt det er. Det skal ses i relation til førnævnte betragtninger om, at træet kan suge for meget vand eller decideret udtørre i solen.

Du kan naturligvis også se, om træet er pænt og velholdt – eller om der er misfarvninger, revner, slag osv. Sidst, men ikke mindst, kan du undersøge, om der er træk fra vinduet / døren.

Når du tjekker træværket, kan du gøre det med en lille syl. Den bruger du til at stikke i træet for at kontrollere, om træet er blødt eller hårdt.

Glider den 1-3 mm ind, har træet det fint. Glider den 3-6 mm ind, er der måske behov for udskiftning pga. fugt. Glider sylen mere end 6 mm ind, er der råd i træet. Derfor skal døren/vinduet udskiftes.

Undersøg gerne træet 1-2 gange årligt for at holde styr på, om det skal behandles eller skiftes.

Læs også

Varmepumpe til sommerhus: Dette skal du have fokus på

Hvis du har i sinde at købe en varmepumpe til dit sommerhus, er der flere …