Hjem / Bolig / Derfor er pillefyret et godt valg

Derfor er pillefyret et godt valg

I Danmark gør vi fortsat vores for klimaet. Vi sorterer vores affald, vi forsøger at overgå til El-og hybridbiler og vi arbejder for at nedbringe vores energiforbrug så meget som muligt.

Gør vi det udelukkende af idealisme? Nej. Nok ikke. Men med kombinationen af økonomiske besparelser og den samtidige mulighed for at gøre noget godt for klimaet er svær at sige nej til.

Set i forhold til vores egne hjem, er isolering og opvarmning de områder, vi kan spare mest på. I forhold til opvarmning, vil vi her tage et nærmere kig på en af de meget populære løsninger: Pillefyret.

Vi har talt med en ekspert på området, for at blive klogere på opvarmningskilden.

Sådan fungerer det

Pillefyret klarer opvarmning af brugsvand, på samme måde som man kender det fra f.eks. de gamle olie- eller gasfyr. Forskellen er, at det ikke fodres med dyre fossile brændstoffer som olie eller gas, men med træpiller – som navnet indikerer.

Fyret har en skuffe (et magasin), som skal fyldes med træpillerne. I dag har de fleste pillefyr opmagasinering til en uges forbrug, så man ikke skal fylde det op igen og igen.

Med træpiller i magasinet fører fyret dem selv videre til en brænder.

Pillefyr kommer både med akkumuleringstank (hvor varmen føres over i en stor vandtank, der så kan bruges løbende). Den anden type er den automatiske pillekedel, som anvender en driftstermostat. Når varmen falder, tager pillefyret derfor ny næring ind.

Derfor giver det mening at fyrre med træpiller

Når man taler om pillefyret som miljøvenlig, skyldes det i høj grad, at det bruger træpiller. Træpiller stammer ofte fra en restproduktion, f.eks. fra overskydende træ ved møbelproduktion og lignende.

Vi er så heldige, at vi er selvforsynende med træ i Europa, grundet nogle kæmpe skovområder. Desuden optager træerne cirka samme mængde CO2 i dets levetid, som det udleder ved forbrændingen. Derfor er det et CO2-neutralt valg at fyre med træpiller.

Økonomiske gevinster?

Den økonomiske gevinst ved at skifte til et pillefyr afhænger af, hvilken opvarmningskilde man har i forvejen. Skifter man fra et oliefyr, vil man dog ofte se en besparelse på 60% på varmeregningen. Er man en gennemsnitlig familie, vil det være et ganske højt beløb på mange tusinde kroner. Sammenlignet med el-opvarmning kan tallet være hele 70%!

Husk dog at der er nogle etableringsomkostninger ved at skifte opvarmningskilde, men at den udgift typisk er tjent hjem på 2-4 år.

Læs også

Sådan får du din have til at ligne noget fra et havemagasin

Drømmer du om at forvandle din have til et sandt paradis, der ligner noget fra …