Hjem / Bolig / Fordele og ulemper ved en pudset husfacade

Fordele og ulemper ved en pudset husfacade

Det er de senere år blevet mere og mere populært at pudse husets facade. De røde og gule mursten fra 70’erne og 80’erne bliver gemt væk under pudsemørtel, og det har både fordele og ulemper. Måske er du en af de mange danskere, der har overvejet at pudse facaden på huset? I så fald får du her fordele og ulemper ved processen, som kan hjælpe dig med at tage en beslutning.

Fordele ved pudsede facader

Der er mange, der vælger at pudse husets facade, fordi de synes, at det pudsede og malede udseende er mere æstetisk og pænere end udseendet af mursten. Når du pudser en mur, får du også mulighed for at overfladebehandle den, så den udseendemæssige kommer til at stemme overens med dine ønsker. Udover det udseendemæssige er der også mange praktiske årsager til at pudse en ydermur. Det gælder især, hvis:

  • Stenene er skadede

  • Fugerne er skadede, grimme eller ujævne

  • Murbier har lavet gange i fugerne

Her kan den pudsede facade nemlig være med til ikke kun at gøre muren pænere, men også gøre den stærkere. Dette kan du eksempelvis gøre med pudsemørtel. Hvis du ønsker at sælge huset, kan pudsede facader desuden være med til at øge prisen på huset.

Ulemper ved pudsede facader

Der er altså mange fordele ved at pudse ydermurerne, men der er også en del ulemper ved processen. For det første er det ikke en billig proces, og har du et typisk parcelhus, kan du regne med at skulle bruge omkring 100.000 kroner på at pudse husets facade. Derudover kræver en pudset ydermur også gerne mere vedligeholdelse end blankt murværk, og det er ikke alle huse, det klæder. Du kan ikke fjerne pudsemørtel, når det er på murværket, så det er vigtigt at tage den rette beslutning fra start.

Læs også

Find ud af hvilken mixer du skal have

Uanset om du er en nybegynder eller en semi-pro i køkkenet, er en pålidelig røremaskine …