Hjem / Bolig / Det skal du vide inden du køber nyt hus

Det skal du vide inden du køber nyt hus

I er nået til det tidspunkt i jeres forhold hvor det er tid til at købe et hus sammen. Ingen af jer har prøvet det før, så hvad skal i gøre og hvordan fungerer det nu lige med det der huskøb? Vi giver jer her en guide til hvordan at i kommer bedst muligt igennem jeres første huskøb.

Inden jagten på den rigtige bolig

Inden i går i gang med at finde drømmeboligen, skal i have styr på nogle ting. I skal finde ud af hvad jeres krav er til den nye bolig. Skal boligen have værelser nok til at i kan øge familien på et tidspunkt, skal der være plads til et kontor. I skal tænke over hvor vil i rigtig gerne bo henne, vil i gerne bo i en lille landejendom, hvor i kan have kæledyr eller skal det være i byen, hvor at i er tæt på alting. Det er en rigtig god ide at lave en ønskeliste sammen, over hvad i godt kunne tænke jer, at boligen skal indeholde. I skal dog være opmærksomme på at jo flere ønsker i gerne vil have opfyldt, jo sværere kan det være at finde drømmeboligen. Så det er en god ide at prioritere et par ting øverst, som i bare ikke kan undvære, resten er bare et plus, hvis i finder et hus der lever op til flere af ønskerne på jeres liste. I skal også huske at jeres budget har en vigtig rolle i hvad det er der er muligt for jer at opnå. F.eks. hvis i gerne vil have et hus på 200 kvm. det skal ligge midt i København og må ikke koste over 2 millioner. Det vil være et ret urealistisk krav at sætte, medmindre i meget gerne vil have et hus i selv skal renovere fra bunden. Så husk at være realistiske i forhold til jeres ønsker.

Hvordan forløber et huskøb

Et huskøbs forløb kan man dele op i 7 trin.

  1. Jagten på drømmeboligen – det er i denne fase at i udarbejder jeres ønskeliste og finder drømmeboligen. Her kontakter i også jeres bankrådgiver om hvad der er realistisk, for jer at købe for.
  2. Købsaftalen – I har nu fundet drømmeboligen og skal til at lave en aftale med sælgeren om købet af huset. Husk at hvis i ikke har et advokatforbehold, og i fortryder købet af boligen så skal i betale 1% af købssummen.
  3. Allier jer med en boligadvokat – I har nu lavet en aftale med sælger og denne skal gennemgås og godkendes af din boligadvokat. Boligadvokaten skal udarbejde et godkendelsesbrev til sælger.
  4. Udbetaling og deponering – I skal lægge en udbetaling som bliver opbevaret hos ejendomsmægleren indtil at aftalen er helt i hus. Det er en sikkerhed for jer, så hvis købet ikke går igennem, så kan i få pengene tilbage igen.
  5. Skøde – skødet bliver udarbejdet af jeres boligadvokat, også skal i og sælger skrive under på, at nu er det jer som der ejer boligen. Der sker en tinglysning, hvilket betyder at din bank optager lån i huset og sælgers bank får indfriet deres lån.
  6. Overtagelse – I skal sammen med sælger opgøre el, vand, varme og olie. Og i skal registrere hos forsyningsselskaberne at det nu er jer der er boligejere.
  7. I er nu husejere – når skødet er tinglyst, er i ejere af boligen. Udbetalingen som ejendomsmægleren har holdt tilbage, vil blive overført til sælgeren og i vil få skødet.

Denne proces kan være svært at overskue alene, og derfor kan det være en fordel at hive fat i en erfaren boligadvokat som med ekspertise og dygtighed kan gøre oplevelsen endnu bedre for dig.

Overtagelsen

Så mangler der jo bare det sidste efter at i har overtaget boligen, for nu er det tid til at i skal begynde at pakke jeres ting og flytte ind i boligen, for nu er det jeres hjem. Måske skal i lige renovere det lidt inden at i flytter helt ind, for at det bliver et hjem der passer lige præcis til jer. Har i fået mod på at give jer i kast med, at købe hus eller vil i gerne vide mere, så kan i læse mere på boligtilbolig.dk.

Læs også

Hvordan du kan bygge din bolig bedre

Der findes mange slags byggeprojekter til boligen. Men hvilke nogle af dem passer lige til …