Hjem / Haven / Derfor skal du bruge kakaoflis i haven, til pottekrukker eller i altankasser

Derfor skal du bruge kakaoflis i haven, til pottekrukker eller i altankasser

Du har helt sikker hørt om barkflis eller træflis, hvorimod ordet ’kakaoflis’ ikke lyder særlig bekendt. Men kakaoflis er yderst effektivt – det forhindrer ukrudt, holder på fugtigheden og beskytter mod frost. Og så ser det brandgodt ud som baggrund til dine blomster. Kakaoflis har en lav pH-værdi, hvilket vil sige at det også fungerer helt optimalt til planter der skal stå i surbundsjord – som f.eks. rododendron. Udover det indeholder kakaoflis også en masse naturlige næringsstoffer som er gode for dine planter.

Hvorfor lige kakaoflis?

Nu tænker du måske, hvad der skulle være så specielt ved kakaoflis i forhold til f.eks. træflis? Kakaoflisen er utroligt drøj i brug. 50 liter dækker ca. 2m2 – det er altså dobbelt så meget som træflis eller bark dækker! Et lag på 3-5 cm er nemlig nok.

Hvordan virker kakaoflis?

Kakaoflis virker ved, at det danner en lystæt porøs skorpe, som gør at ukrudt ikke kan trænge igennem. Et naturligt lag lim dannes når kakaoflisen vandes, som så danner denne skorpe.

Sådan bruges kakaoflis

Kakaoflis skal bruges på en anden måde i haven end den skal i altankassen. Herunder kommer en kort vejledning til, hvordan du skal bruge kakaoflis:

Kakaoflis i haven:

 • Start med at gøre overfladen jævn med en rive, og fjern ukrudt hvis der er det. Spred kakaoflisen ud i et jævnt lag med ca. 3-5 cm’s tykkelse. Vand herefter kakaoflisen, så den naturlige lim dannes.

Kakaoflis til potter og altankasser:

 • Sørg for at jorden er jævn (du kan evt. fjerne det øverste jordlag), og spred herefter kakaoflis ud på jorden i en 2-3 cm’s tykkelse. Vand grundigt så den naturlige lim dannes. OBS: Når du bruger kakaoflis, skal dine planter ikke vandes ligeså ofte.

Hvad er godt ved lige netop kakaoflis?

Hvis du synes det virker lidt uoverskueligt med kakaoflis, så kommer herunder en liste med hvorfor kakaoflis er det du skal bruge i din have, pottekrukke eller altankasse:

 • Kakaoflis kan bruges hvad end du har en have med roser, en masse pottekrukker eller blomster i din altankasse.

 • Kakaoflis forhindrer ukrudt, da det danner en porøs skorpe som ukrudt ikke kan trænge igennem.

 • Afskrækker dyr som f.eks. snegle.

 • Kan bruges selv ved planter som skal stå i surbundsjord, da kakaoflis har en lav pH-værdi.

 • Kakaoflisen er meget drøj i brug, den dækker dobbelt så meget som f.eks. træ- eller barkflis.

 • Hvis kakaoflisen bruges til f.eks. potteplanter, skal dine planter kun vandes halvt så meget.

 • Naturligt alternativ til ukrudtsmidler som f.eks. Round-up. Selvom det nok forekommer af ordet, stammer kakaoflis fra kakaoplanten. Kakaoflis er derfor helt naturligt, og du kan derfor trygt bruge det mod ukrudt.

Det skal du være opmærksom på

Her til sidst skal der blot nævnes nogle få ting du skal være opmærksom på mht. kakaoflis:

 1. Hvis du har hund, så sørg for at din hund ikke spiser noget af kakaoflisen, eller bare slikker på det. Kakaoflis er nemlig giftigt for hunde.

 2. Kakaoflis må ikke bruges til nyspirende planter.

Læs også

Vælg det rigtige udstyr til årets bedste haveprojekter

Mange foretrækker at værktøjskassen er fyldt til randen med det nyeste udstyr, så haveprojekterne bliver …