Hjem / Gode råd / Sådan gør du haven til et bæredygtigt paradis

Sådan gør du haven til et bæredygtigt paradis

Haven kan være et helle, et rum til refleksion, fordybelse og nærvær. Til projekter og ideer. Til nyskabelse, natur og liv. Med de rigtige metoder, lidt gode ideer og en vision om at gøre haven både magisk og bæredygtig, kan det fineste lille paradis finde sin plads i det grønne. Her er lidt ideer til at gøre haven til et helt særligt sted.

Vi har brug for bæredygtige haver

2023 er måske året, du skal kigge på haven og vurdere, om der skal nye boller på suppen. Haven er et fantastisk sted at tage fat, når vi skal arbejde med at gøre vores hverdag mere bæredygtig og skal skabe mere kontakt med naturen. Her kan smådyr trives, hvis de rette metoder bliver taget i brug. Og det er ikke kun dyr – men også os mennesker, som kan få noget ud af at ændre lidt på tingenes tilstand. Blomster og sommerfugle følges ad, hvis den næringsfattige jord får plads og de danske vilde blomster får lov til at spire frem. Måske der skal små jordforhøjninger, flere buske og vilde græsarealer til også? Vil man undgå, at det ser rodet ud, kan en lille sti let adskille de høje græs- og blomsterlag på en meget fin måde. Små solarlamper ville pynte gevaldigt langs blomster og de små stier, og lyse aftenen hyggeligt og magisk op. Og solcellelamper vil endda kun være afhængige af solens lys, og derfor skabe gratis energi til den bæredygtige have.

Kompost betyder liv

Måske har du hørt grimt om kompostbunken i tidens løb, men er der plads i et lille hjørne af haven, er det en perfekt mulighed for ikke-tilberedte grøntsagsrester, som med tidens løb vil giv næring og liv til jorden.

En lille bunke af tørre grene og kviste kan måske lokke en pindsvinfamilie frem, hvis de får de rette levevilkår.

Læs også

Få god hjælp til din flytning

At flytte er en uundgåelig del af livet for mange af os. Det kan dog …