Hjem / Haven / Hvilke planter er gode for nybegynderen?

Hvilke planter er gode for nybegynderen?

Er du nybegynder i haven – og vil du gerne have nogle tips og tricks til, hvilke planter, du bør gå efter? Der er uendelige muligheder med bl.a. blomster, træer og grøntsager, og det kan være svært at vide, hvilke der rent faktisk er gode at vælge, når man er helt ny i haveverdenen. Vi har derfor her lavet en lille liste over de blomster, der generelt er gode til nybegynderen, der gerne vil have en smuk og farvestrålende have, som hele familien vil elske at opholde sig i.

Nemme stauder

Stauder er flerårige planter, og det betyder, at du ikke skal ud og investere i nye planter hvert år. Det er ikke alle stauder, der er nemme at passe. Nogle har nemlig en tendens til at brede sig meget, og de skal også graves op jævnligt for at deles. Andre stauder kræver dog ikke den store vedligehold og meget lidt pasning. Nogle stauder, der er nemme at passe for en nybegynder, er bl.a. bonderose, lavendel, påskeklokke eller høstanemone.

Bunddækkende stauder

Når der er meget bar jord i haven, vil der hurtigt vokse ukrudt, og der vil skulle bruges en masse tid på at luge. Det kan dog undgås ved at plante lave stauder, som dækker jorden tæt. Det vil holde ukrudt som skvalderkål i skak. Nogle gode bunddækkende stauder er bl.a. hasselurt, guldjordbær og vinterglans.

Blomstrende buske

Der findes en nem måde at få mange blomster i haven uden at skulle bruge oceaner af tid på dem. Det kan gøres ved at planke blomstrende buske direkte ud til græsplænen og slå under dem med plæneklipperen. Nogle nemme blomstrende buske er bl.a. syren, sommerfuglebusk, dronningebusk og hortensia.

Frugttræer og bærbuske

En køkkenhave kræver en del pasning, men der findes en måde, hvorpå man kan producere egne frugter uden den store pasning. Det kan gøres ved at plante bærbuske og frugttræer. Bærbuske som f.eks. ribs, solbær og hindbær kræver meget lidt pasning og trives i både sol og skygge. Frugttræer som f.eks. æble og blomme giver også masser af frugter uden den store indsats.

Som nybegynder kan du lægge ud med disse planter og få nogle succesoplevelser. Når du så har mere erfaring, kan du kaste dig ud i mere erfarne planter. Her kan du med fordel tage denne anlægsgartner i Vejen med på råd. Det giver dig de bedste forudsætninger for at skabe en fantastisk have med smukke blomster, der passer til dine ønsker og behov.

Læs også

Brug kunstgræs til børnenes sportsbane i haven

Står din have overfor en overhaling i den nærmeste fremtid, og mangler du en smule …