Hjem / Haven / Gør terrassen sommerklar

Gør terrassen sommerklar

Når vejret arter sig, er den danske sommer noget ganske særligt, og er man den heldige ejer af en terrasse, kan man få meget stor fornøjelse af den i løbet af sommeren. Skal der grilles en bøf eller nydes et glas vin i solen, er terrassen fremragende. Men hvis man har terrasse, har man uden tvivl også observeret, at sådan én er svær at holde fri for alger, mos og flisepest. Udover, at det har en negativ kosmetisk værdi, hvis terrassen er dækket af et grønt lag alger, kan det også være farligt, da alger er med til at holde på fugten og dermed kan gøre terrassen glat at gå på. Fliserens er en effektiv metode til at bekæmpe gevækster på terrassen, fortovet eller i indkørslen. Læs med her og find ud af, om fliserens kan hjælpe dig til en sommerklar terrasse.

Hvad er alger, og hvordan undgås de?

Den mest udbredte alge på landjorden er den såkaldte ”grønalge”, som i lang tid har givet husejere hovedbrud ved at indtage diverse overflader – tage, fliser, plankeværk osv. Grunden til, at alger er svære at bekæmpe, er, at de trives bedst i fugtige miljøer og samtidigt selv er med til at holde på fugten. Dette resulterer i en ond spiral, hvor algebestanden vokser hurtigere og hurtigere i takt med, at antallet af alger stiger.

Man kan naturligvis ikke gardere sin terrasse mod varme og fugt om sommeren, men der findes faktisk metoder til forebyggelse af alger. I øjeblikket er der ét algebekæmpelsesmiddel, som er godkendt af miljøministeriet, og hvis du sprøjter din terrasse med det, kan du forvente at nyde en algefri sommer.

Er skaden sket?

Ovenstående metode virker dog bedst som forebyggelse, eller hvis algebestanden endnu ikke har vokset sig stor. Er din terrasse hårdt angrebet af alger, opnår du bedre resultater ved at få en fliserensning. Efter en fliserensning vil dine fliser stå fuldstændigt, som da de lige var blevet lagt. Mos og alger vil være ryddet af vejen, men flisernes overflade forbliver uskadt. Sidstnævnte er årsagen til, at en professionel fliserensning er at foretrække over en rensning med en almindelig højtryksrenser, som kan ødelægge dine fliser. Fliserens får din hærgede terrasse til at se ud som ny.

Topkarakter for effektivitet

En fliserensning er et effektivt våben i kampen for en pletfri terrasse. En rensning fjerner nemlig ikke bare mos og alger, men også de hvide pletter, kendt som flisepest. Flisepest er lav, og det er særligt tricky at slippe af med, fordi det kan optage næring direkte fra lys. Uanset hvor meget du forebygger mod alger, kan du ikke fjerne sollyset fra terrassen, hvilket de færreste i øvrigt ville være interesserede i. Den eneste måde at bekæmpe den genstridige flisepest på er altså en rensning af fliserne.

Resultatet af en fliserensning kan ses med det samme. På kort tid er din terrasse fuldstændigt fri for alger, flisepest og mos, og du kan nyde sommeren fra terrassen i fulde drag.

Den langtidsholdbare løsning

Efter en fliserensning kan du vælge at få fliserne imprægneret med et vand- og fugtafvisende middel. Dette vil gøre det langt sværere for organismer at vokse på terrassen, og du kan nyde synet af den rensede terrasse i lang tid fremover. Fliserens med imprægnering er et lidt dyrere valg, men til gengæld sikrer det dig en terrasse, som ikke bare er ren og flot, men som også er modstandsdygtig over for det danske sommervejr.

 

Læs også

Vælg det rigtige udstyr til årets bedste haveprojekter

Mange foretrækker at værktøjskassen er fyldt til randen med det nyeste udstyr, så haveprojekterne bliver …