Når du flytter hjemmefra for første gang, starter et helt nyt og spændende kapitel i dit liv. Et kapitel der er fuldt af både gode oplevelser, glæde og masser af nye udfordringer. Du skal måske flytte til en helt ny by. Du skal måske starte på et studie eller et nyt job.
Du har måske fundet en lejlighed eller et værelse i et fællesskab, hvor der bor andre eller på et kollegie. Mulighederne er mange og det samme er udgifterne. De kan være svære at få et overblik over. Men hvis du sørger for, at du laver et realistisk budget helt fra starten, så ved du, at du også har råd til at spise, selv når du kommer hen sidst på måneden. Men det kræver, at du kan lave et budget, og at du er i stand til at holde det.
Hvad skal du have med i dit budget, når du skal flytte hjemmefra
Du bør starte med at se på, hvad du har af indtægter. Her er der tale om ting som din SU, din løn, feriepenge, boligstøtte og andre ting, som giver dig et plus på bankkontoen.
Herefter skal du se på, hvilke udgifter du har. Dine udgifter er naturligvis din husleje, el, vand, varme, internet, telefon, licens, mobiltelefon, tv-signal, andre abonnementer og forsikringer. Hvis du er medlem af en A-kasse og fagforening, skal du naturligvis også have det med i dit budget.
Derudover er der naturligvis også udgifter til alle de lidt sjovere ting. Det kan være, du er medlem af en sportsklub eller et fitnesscenter. Du skal måske til frisør en gang imellem. Du skal regne med penge til mad og husholdningen generelt. Har du ikke selv vaskemaskine, så er udgifterne til at gå på vaskeri også en post, der bør være på dit budget.
Sørg også for, at du på budgettet sætter penge af til at give jule- og fødselsdagsgaver, og hvis du er som de fleste andre unge, så skal du også sætte penge af i dit budget til at du kan gå med på cafe eller gå med i byen og få en øl eller en drink ind imellem. Selv om du måske ikke synes, at det er nødvendigt at have med i budgettet, så giver det dig alligevel et overblik over, hvor meget du kan tillade dig at bruge i de enkelte måneder på netop disse fornøjelser, hvis du medregner det i dit samlede budget.
Husk – der kommer altid noget uforudset!
Det sidste men mindst lige så vigtige er, at du afsætter et lille beløb hver måned til uforudsete udgifter. Det kan være, at der er noget, der går i stykker derhjemme, eller du smækker dig ude, så du er nødt til at ringe efter en lokal låsesmed. Hvis du budgettere med et beløb til uforudsete ting, så vælter din økonomi ikke fuldstændig, den dag du kommer hjem til en låst dør, og du skal ringe efter en låsesmed for at komme ind.